Der Begriff Gründerzentrum wird in Deutschland fast Synonym mit dem Begriff Technologiezentrum verwendet. Im Fokus stehen Nanotechnologie, Informationstechnik oder Biotechnologie. In England und den USA gibt es Zentren, die Gründern professionelle Küchen und den Service drumherum anbieten. Das britische Wikipedia definiert Kitchen Inkubator wie folgt:

A kitchen incubator is a business incubator dedicated to early-stage catering, retail and wholesale food businesses. Kitchen incubators are mostly found in those countries with significant levels of food safety regulation where capital investment in commercial kitchen equipment can be prohibitive for a new business. By covering the capital cost of shared kitchen facilities which are lent on a timeslot basis to incubatees, the kitchen incubator enables a business to develop to the stage where it can invest in its own kitchen facilities.

Der Blog Good berichtet beispielsweise von dem Kitchen Inkubator „La Cocina” in San Francisco, der als gemeinnütziges Projekt Migrantinnen den Sprung in die Selbstständigkeit ermöglichen will.

La Cocina’s mission is to transform talented home cooks into successful businesswomen by removing obstacles to entrepreneurship. Rooted in the Mission District of San Francisco, La Cocina provides commercial kitchen space and technical advice to help low-income, immigrant women start their own food businesses from square one. La Cocina offers the resources these women need to harness their talent and create successful businesses to support their families and contribute to the local economy, all while doing what they love.

Ein Programm, dass die Frauen begleitet, hilft die Hindernisse beim Einstieg in das Lebensmittelgeschäft zu meistern und gibt speziell auf Migranten ausgerichtete Hilfestellungen. Die neu entstehenden Unternehmen werden bis zu 5 Jahre lang betreut.

Weiterführendes
Diashow über La Cocina
„Kitchen Incubator” auf Google Knol
Verzeichnis Kitchen Inkubatoren in den USA