Wayne Roberts, langjähriger Geschäftsführer des Ernährungsrat Toronto (englisch: Food Policy Council), taucht in den Speiseräumen  immer mal wieder auf. Seit er in den Ruhestand gegangen ist, sind eine Vielzahl von Beiträgen und Kolumnen von ihm erschienen. Vor allem im Internet ist er aktiv, zusätzlich ist ein Buch angekündigt. Seine Artikel sind zugespitzt, quergedacht und oft sehr lesenswert. Den besten Überblick gewinnt man auf seiner Facebook Pinnwand. Bei „Nourishing the Planet” ist beispielsweise ein Interview (I, II) mit Wayne erschienen, in dem er über den Ansatz des Toronto Food Policy Councils berichtet:

The approach of the Toronto Food Policy Council has always been that food policy is about opportunities, not problems. The starting point is optimistic but demonstrably true: we already have the resources to make food right so that its production and consumption promote health. And it costs us more to do food wrong than it would cost to do it right. It costs more to treat diabetes or other diseases based on food abuse, for example, than it would cost to prevent disease with a healthy diet. Likewise, the TFPC always stressed that doing food right would operate in the public interest of all sectors, that it would be equally positive for the environment, community, job creation and education as for agriculture and health.